Inhimillisemmän työelämän uuden vuoden lupaukset ja tilikauden tavoitteet.
Uusi vuosi, uusi mahdollisuus. Alkaa viimeinkin elämään omannäköistä elämää. Tehdä viimeinkin se odotettu kasvuloikka (tai ainakin tehdä siitä 3 vuoden suunnitelma).
Jos henkilökohtaisessa elämässä on tavoitteena hidastaa tahtia – aloittaa jooga, avantouinti ja 4-päiväinen työviikko tai ehkä alkaa elää täyttä elämää ultrajuoksuharjoittelun, tipattoman ja kasvissyönnin sen mahdollistaessa, miten se yhdistyy siihen työnantajan kasvuloikkaan, jossa tehdään enemmän, aina vähintään se 120%? Entä miten tähän liittyy muoti-ilmiö quiet quitting?
Palataan tähän ihan kohta, sitä ennen muutama sana
Muutoksen ihanuudesta ja kamaluudesta
Kaikkihan me tiedämme, että vuoden vaihteen elämäntapamuutokset kaatuvat siihen, että yritetään liikaa kerralla: prepataan illalla seuraavan päivän terveelliset ruuat valmiiksi, hankitaan salikortti, täytetään kalenteri ohjatuilla tunneilla ja varmistetaan vielä palautuminen älykellon vahtiessa unta.
Sitten se iskee, tasan 1,5 viikkoa uuden elämän aloittamisen jälkeen: flunssa. Sitä lääkitään Netflixillä, jäätelöllä ja niillä sohvan raosta hoidetuilla etäpalavereilla.
Flunssan parannuttua olemme taas ajautuneet samoihin rutiineihin ilman tietoakaan mealpreppauksesta, kalenteriin varatusta perheajasta tai säännöllisistä läsnäoloharjoituksista.
Joidenkin lähteiden mukaan aivot käyttävät 20 % kaikesta energiastamme ihan perustoimintoihin vastaten keskivertoihmisellä noin 4 % kokonaispainostamme. Ja muutos vaatii vielä enemmän energiaa. Sen takia on hyvä aloittaa vähän maltillisemmin. Vaikka näin:
- Tammikuussa kännykkä pois kädestä illalla klo 20, jotta uni tulee paremmin ja on laadukkaampaa. Jäljelle jäävän ajan voi hyödyntää oman fiiliksen mukaan vaikka pieneen happihyppelyyn, lihashuoltoon tai perheen kohtaamiseen.
- Helmikuussa (kun tammikuu muutos on toivottavasti jo rutiinia), voit ehkä panostaa vähän parempaan (yleensä entistä isompaan) aamiaiseen, joka automaattisesti alkaa tukea oikeita ruokavalintoja siellä päivänkin mittaan.
- Maaliskuussa voit ehkä harkita vähän suunnitellumpaa harrastamista, tai mitä se täyden elämän eläminen sinulle sitten tarkoittaakaan.
Rutiinien sitominen johonkin jo olemassa olevaan rutiiniin helpottaa huomattavasti, niinpä kannattaa hyödyntää vaikka ne suomalaisille iskostetut hampaiden pesuhetket tai autolla hoidetut siirtymät päivän mittaan.
Entä ne työelämän kunnianhimoiset tavoitteet suhteessa muuhun elämään?
Samanaikaisesti, kun sinä teet omaa kasvuloikkaasi ihmisenä, työnantaja peräänkuuluttaa uudenlaista sitoutumista siihen liiketaloudelliseen kasvuloikkaan.
Juuri puhuttiin siitä, miten muutos vie energiaa eikä ilmassa voi olla liian monta muutosta kerralla. Toisaalta, mitä tämä elämä nykyään on, jos ei jatkuvaa muutosta, johon eivät mitkään muutosteoriat sopeutumisen eri vaiheineen enää päde.
OLISKO QUIET QUITTING AVAIN TEHOKKUUDEN JA HYVINVOINNIN YHDISTÄMISEEN?
Voit vapaasti olla eri mieltä, mutta mielestäni Quiet Quitting, tämä uusi muotitermi ja -suuntaus, jossa tehdään töitä vaan työaikana ja keskitytään oman roolin hoitamiseen, antaa aikaa työn ulkopuolisen elämän tavoitteiden saavuttamiselle, vaikka niille uuden vuoden lupauksille.
Samanaikaisesti se hyvin todennäköisesti parantaa tuloksia.
Jos quiet quittingilla tarkoitetaan niiden omienkin töiden välttelyä, ”olen vaan töissä täällä” -asennetta, voi ajatukseni toki unohtaa. Kokemukseni mukaan ensimmäinen askel kohti quiet quittingiä on kuitenkin itse asiassa terveiden rajojen asettaminen ja parempi tasapaino, omien voimavarojen varmistaminen.
Tämä saattaa lisätä oman merkityksellisyyden ja pystyvyyden tunteita niin paljon, ettei sille kyyniselle ”olen vaan töissä täällä” -askeleeseen olekaan enää tarvetta.
Mikä on sinun ydintehtäväsi?
120% sitoutuminen ja täysillä yrittäminen monesti tarkoittaa sitä, että ollaan olevinamme tehokkaita. Kytätään sähköposteja ympäri vuorokauden ja hoidetaan pöydältä kaikkea sälää pois niin tehokkaasti, että välillä unohtuu se oman ydintehtävän tekeminen.
Tehdään jatkuvasti paljon, mutta todennäköisesti aivan vääriä asioita. Nimimerkillä ”kokemusta on”.
Kun työ tehdään tehokkaasti työajalla oman toimenkuvan puitteissa,
- töissä keskitytään tarkemmin siihen, mikä on tärkeää ja välttämätöntä, omaan ydintehtäväämme
- vapaa-aika on todennäköisesti merkityksellisempää ja palauttavampaa, mikä lisää hyvinvointia ja sitä kautta myös tuloksia seuraavana työpäivänä akkujen ollessa taas ladattuina.
Kokeillaanko?
Inhimillisempää uutta vuotta toivottaen,
Hanna
**********************************************
Kirjoittaja on KTM, yrittäjä ja työyhteisövalmentaja Hanna Tähkäaho, joka uskoo inhimillisemmän (työ)elämän vallankumoukseen. Siihen, että tuloksia tehdään hyvinvoinnin avulla, ja että tulosten tekeminen myös ruokkii hyvinvointia.
Inhimillisempi-työyhteisövalmennuksissamme rakennetaan inhimillisempää menestystä. Ota yhteyttä, niin jutellaan, miten voisimme olla avuksi!