inhimillisempi.fi

INHIMILLINEN TYÖYHTEISÖ NÄKEE ERILAISUUDEN VOIMAVARANA

Tänäänkin moni meistä kuulee olevansa liian

…puhelias

…yksityiskohtainen

…vanha

…kokematon

…nipo

 

Tänäänkin moni meistä ajattelee itse olevansa liian

…ujo

…ulospäinsuuntautunut

…unelmoiva

…realisti

…nuori

 

Tänäänkin moni meistä toteaa kollegansa olevan liian

…oma-aloitteinen

…positiivinen

…hiljainen

…suurpiirteinen

…avarakatseinen

 

Tänäänkin olen sitä mieltä, että inhimillisen työelämän yksi peruspilari on erilaisuuden ymmärtäminen ja sen hyödyntäminen eli erilaisuuden johtaminen. Ei siis pelkästään erilaisuuden sietäminen.

 

Helpommin sanottu kuin tehty.

 

Miksi erilaisuus on niin epämiellyttävää ja kiusallista?

 

Samalla tavalla ajattelevien ja käyttäytyvien ihmisten keskellä tunnemme olevamme turvassa. Erilaisuus pelottaa ja saa meidät tuntemaan itsemme epävarmoiksi: olen erilainen, ehkä siis huonompi.

 

Tottahan se on, että omassa kuplassa on turvallista, helppoa ja usein kivaa.

 

On helppoa esittää mielipiteitään, kun tietää, että suurin osa niitä kannattaa.

 

On kiva tehdä töitä ihmisten kanssa, jotka tuntuvat osaavan täydentää oman kesken jääneen lauseen ihan kuin ajatusten lukijat.

 

Tuntuu hyvältä rekrytoida se tyyppi, joka tuntuu heti ensi tapaamisella uudelta parhaalta ystävältä.

 

Vaatii omalle epämukavuusalueelle ponnistamista ymmärtää, että

 

  • se, jonka näkemykset poikkeavat omasta ja joka uskaltaa ne rakentavasti esittää, saa teidän välisellänne dialogilla aikaan jotain ihan uutta ja ehkä jopa parempaa
  • se, jota täytyy välillä ehkä ihan pysähtyä kuuntelemaan ymmärtääkseen, saattaa antaa sinulle suuren lahjan, uuden näkökulman maailmaan tai käsillä olevaan haasteeseen
  • se, jonka kanssa mielipiteenne erosivat jo rekrytointihaastattelussa saattaa siitä huolimatta ja ehkä juurikin siksi olla juuri se puuttuva palanen teidän tiimiinne.

 

Miten erilaisuutta johdetaan?

 

Perinteisestihän erilaisuutta ei ole johdettu vaan se on yritetty ratkaista.

 

Kehityskeskusteluissa on keskitytty heikkouksien kehittämiseen. Niiden heikkouksien, jotka ovat saaneet sinut erottumaan massasta hankalana poikkeuksena.

 

Olen itsekin näin tehnyt esihenkilöurani alussa ja nyt se hävettää. Silloin toki tein parhaani: kun tasapäistetään tavoitteet, toimintatavat ja kompetenssit, olemme kuin moitteettomasti toimiva lauma robotteja. Mutta eihän se mene niin: tekoäly hoitaa nykyään ne robottien hommat, meidän ihmisten on syytä keskittyä asioihin, joissa inhimillisyys tuo lisäarvoa.

 

Kohtaa, kysy ja kuuntele

Kaikille ei sovi sama tyyli vastaanottaa palautetta, sama tyyli seurata tuloksia, sama tyyli jakaa työ ja vapaa-aika toisistaan tai vaikka rytmittää päivä. Kaikilla ei ole samat käsitykset uralla etenemisestä, merkityksellisestä työstä tai toimivasta työympäristöstä.

 

Tehokkainta on kysyä, mikä juuri sinulle toimii.

 

Keskity vahvuuksiin

Tasapäistämisessä päädytään tosiaan siihen, että johtamisen keskiössä ovat heikkoudet. Tällöin motivaatio laskee ja vahvuudet jäävät piiloon. Monesti vahvuudet ovat niin itsestään selviä, että niitä on vaikea sanoittaa. Silloin auttaa joku ulkopuolinen, vaikka tiimissä käytävä keskustelu kunkin vahvuuksista ja niiden sovittamisesta parhaiten yhteen.

 

Vahvuuskeskustelussa otan usein itse hyödyksi Workplace Big 5 -persoonallisuusprofiloinnin, josta organisaatio saa yhteisen kielen vahvuuskeskusteluun ja toimivien tiimien rakentamiseen.

 

Tunne itsesi

Kun tunnet itsesi ja ymmärrät omat vahvuutesi, piirteesi ja toimintamallisi, on helpompi kohdata myös muut inhimillisesti, erilaisuutta kunnioittaen. Sinun on helpompi rakentaa ympärillesi tiimejä, joissa päästään kiinni todellisiin synergioihin ja nähdä vähän vaivaakin sen eteen, että moninaisuus tuottaa tulosta.

 

Ja hei, yllä olevat vinkit sopivat kaikille meille, eivät pelkästään esihenkilöille.

 

Inhimillistä viikkoa,

Hanna

*************************************************

Kirjoittaja on KTM, yrittäjä ja työyhteisövalmentaja Hanna Tähkäaho, joka uskoo inhimillisemmän (työ)elämän vallankumoukseen. Siihen, että tuloksia tehdään hyvinvoinnin avulla, ja että tulosten tekeminen myös ruokkii hyvinvointia.

Inhimillisempi-työyhteisövalmennuksissamme rakennetaan inhimillisempää menestystä. Ota yhteyttä, niin jutellaan, miten voisimme olla avuksi!